ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Носенето на очила е психологически навик, можем да се откажем от него

04-02-2011Ирина Недялкова

Излекувайте зрението си, за да бъдете по-щастливи

В рубриката "Питайте психолога" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме въпросите ви, е посветена на това как да се справим с психологическите проблеми, които предизвикват болести на очите или как да се справим с проблемите с очите си, за да бъдем психично здрави. Очакваме писмата ви на адрес: 1000 София, ул. "Искър" №31 и на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питайте психолога".

Тази седмица посветих темата на една болест, която заема все по-застрашителни размери и е тясно свързана с психическото ни равновесие. Според последните проучвания огромен процент от депресиите в света са предизвикани от натоварване на очите. Те са пряко свързани с мозъка. Когато хората са претоварени, изпращат постоянни волеви сигнали, които мозъкът не може да адаптира, и така започва срив на психиката.

Всяко око се поддържа от 3 чифта очни мускули. Вярно е, че те са малки и фини, но все пак са мускули. Когато уморим телесните мускули, не тичаме веднага за инвалидна количка, знаем, че това ще мине. Затова реших тази седмица да се спрем на няколко основни метода, които ще ви помогнат да се справите с този толкова вреден за психиката ви проблем. Спомням си как стоях пред един магазин и смятах наум как да спестя от скромната си заплата на държавен служител за едни красиви маркови слънчеви очила.

Тогава за първи път се появи съмнението – защо непременно трябва да нося слънцезащитните очила? Така и не купих скъпите очила. Парите отидоха за децата - почивка на морето, сладоледи и царевица на плажа. Върнах се доволна. Виждах добре. Вече повече от 15 години не нося слънчеви очила, не нося и коригиращи, никакви. На моята възраст това вече е рядко явление. Хората обаче вече дори не се стряскат, когато разберат, че децата им имат този проблем. Защо да се стряскаме, просто купуваме очила?! Няма обаче дете, което да обича очилата си. От много години работя с деца с такива проблеми - притесняват се, не искат да им се подиграват, комплексират се и са прави. Дефектът си е дефект. Природата ни дава здраво тяло и здрави инстинкти, останалото го правим ние - като нарушаваме правилата на живота. Ето как бих формулирала тези правила:


Очите не бива да се претоварват

На всеки един-два часа работа с компютър, четене, писане или гледане на телевизия, е необходимо да се прави раздвижване на тялото и очите с лека специализирана гимнастика. Препоръчвам метода на д-р Уилям Бейтс. При него загрети с разтриване ръце се поставят като чашки върху отворените очи за 5-10 минути. Половината от това време държим очите отворени, другата половина – затворени, а лицето и тялото – отпуснати.

Продължителен и качествен сън


Най-ценните часове за възстановяването на психиката са между 22,00 и 24,00 часа. Кой ти спи по това време? Това е един от най-сериозните проблеми на хората. Затова депресиите и нервните разстройства се множат с невероятна скорост. За качествения сън, бързото заспиване и укрепването на контрола върху емоциите човечеството е създало множество практики. Една от най-ефективните е автотренингът - автовнушение в състояние на дълбок релакс.

Достатъчно кислород, вода, слънце и движение


Нужно е по-често проветряване на помещенията и използване на почивните дни за излизането сред природата. Трябва да пием не по-малко вода от 1,5-2 литра на денонощие. Децата и мъжете много често го забравят. За да им помогнем, можем просто да слагаме в чантите им малки бутилки с минерална вода, а вкъщи на бюрото – термос с гореща вода или билков чай, както правят китайците. Между другото много рядко можеш да видиш млад китаец да носи очила, защо ли? Движението трябва да бъде специализирано: йога за очите, методиката на У. Бейтс, методът на Мирзакарим Норбеков и др.


Носенето на очила е придобит психологически навик, както и пушенето например. Свикнали сме с тази идея, че когато нещо се разстройва в тялото, трябва да ходим на лекар. За съжаление в България много малко са хората, които се сещат да отидат и на психолог! Все повече и повече различни изследвания показват, че нашите здравословни проблеми са свързани с поведението ни. А с какво е свързано поведението, ако не с навиците? В езотериката например развитието на късогледството се свързва със затвореност, лесна ранимост, притеснителност. Късогледите тинейджъри, с които работя, често имат силни проблеми с комуникацията и родители перфекционисти.

Когато станат по-уверени и смели, диоптрите започват да се топят... Когато хората не приемат чуждата гледна точка просто защото е различна, когато си стискат емоциите, това се отразява на цялостното им поведение, появяват се характерни физически реакции. Вилхелм Райх нарекъл това явление „формирането на мускулната броня”. Там където мускулите „застиват” снабдяването с хранителните вещества се нарушава и се появява функционално разстройство – това е причината за развитието на катаракта. Ако се събуждате и виждате пред очите си плуващи черни точки – приемете това за сигнал, че очите ви са застрашени от този проблем.


За последните 10 години в България хиляди хора си подобриха или напълно си възстановиха зрението с помощта на тези прости правила и упражнения. Лично познавам десетки от тях – моите клиенти. Дали носенето на очилата е най-ефективният вариант за решаване на проблемите със зрението? Патериците, които взимаме при проблемите с опорно-двигателен апарат, лекуват ли? Съветвам ви да се заемете с лечение на очите си, а не да се подпирате на патериците си - вашите очила.

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата как да проведем лесно трудните разговори.

Христина Гоцева
Как се съобщава и обяснява на дете смъртта на близък човек?

Много зависи от възрастта на детето. Като цяло не трябва да има излишни подробности. Вие можете да кажете, че този човек е заминал на много специално място, където ще му бъде добре, но той няма да ни забрави, ще ни обича, както и ние него и че някой ден ще се срещнем с него пак.

Благовест Антов
Едно момиче ми дава доста различни сигнали. Един път ме сваля, после ме отблъсква. Много я харесвам и се опитвам да направя по-голяма крачка в отношенията ни. Тя поддава и после пак бяга. Как си обяснявате това?

Вероятно това момиче още не успява да определи какво иска от вашата връзка. А може би не й харесва това, което искате вие? При всички случаи трябва да поговорите на тази тема и да се съгласите на този вариант, който предлага дамата.

Анонимна
Аз искам да кажа на гаджето си кои неща в него ме дразнят. Същите черти на характера му дразнят и приятелите му. Той ще се обиди. Как да кажа нещата така, че да звуча загрижена за него, а не за мен самата?


Всеки човек решава проблемите си по начина, който до момента е успял да научи от другите - семейството, приятелите, познатите. Вашият приятел използва неподходящи начини за решаването на своите проблеми, защото с тях си докарва още по-големи проблеми… Вие и приятелите му го забелязвате и затова се дразните. Но той самият не го разбира и няма други навици и идеи за справяне. Затова вие бихте могла да започнете от това, че да разкажете за някой човек с подобно поведение, за да дадете възможност да се види отстрани колко неприятно изглежда. А след това да подскажете и по-подходящо поведение за решаването на подобни проблеми.

Майка и баща
Как да говорим с детето си, което е момиче на 12 години, за секса?

Наистина е хубаво да проведете този разговор по-бързо, докато не са ви изпреварили нейните приятели, медиите или случайните познати. Съществува доста голям избор от специализирана литература, която можете да намерите в книжарници. Включително и книги за девойки на тази тема, където „разговорът” се провежда от психолог в подходяща и увлекателна форма. Вашата задача просто е да дадете на момичето такава книга и да обясните, че това са знанията, които ще я предпазят от сериозни грешки в живота.

Албена
Моя приятелка има сериозни проблеми в работата - не се разбира с колегите, и в личния живот - всички мъже късат с нея. Аз като страничен наблюдател виждам причините за проблемите й. Решила съм да й посоча причините, за да не повтаря грешките си. Какво ще ме посъветвате? Директно и точно ли да й кажа какво мисля, или да опитам с намеци?

Ако проблемът вече е толкова дълбок, приятелката ви би трябвало да отиде на психологическа консултация. За да й подскажете това, бихте могла да й дадете някой пример – подобна случка с ваша позната, която си е подредила живота по този начин. Ние всички по-добре възприемаме косвени примери, отколкото директивните указания. А понякога човекът просто не е готов да приеме подобна помощ.

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Носенето на очила е психологически навик, можем да се откажем от него