ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Как да направим добро впечатление?

Ирина Недялкова 14:12 07-01-2011

Съсредоточете се върху събеседника си, а не върху себе си

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на това как да направим добро впечатление и да се харесаме на околните.
Очакваме писмата ви на адрес: 1505 София, ул. "Оборище" № 44, на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. За рубриката "Питай психолога", както и на сайта ни http://www.novinar.net/.


За да успеем да се реализираме в живота, се нуждаем от висока самооценка. Психологическите изследвания показват, че тя е сума от вътрешното самоодобрение и одобрението на другите хора. Рядко се сещаме за това, че впечатлението, което създаваме в другите, е резултат на първите няколко минути от нашето запознанство! Това е много трайно мнение, което човешката психика запазва за много дълго време, ако не и завинаги. Затова е крайно важно да не забравяме известния афоризъм, че никога няма втора възможност да направим първо впечатление! И да се научим как да предразполагаме хората към себе си още в първите минути на нашата среща.


Визуалното възприятие е най-важният източник на информацията за повечето от нас. По тази причина трябва да си имаме предвид, че „посрещат по дрехите” и да се подготвяме по начина, съответстващ за дадената ситуация. Това означава да избираме подходящо облекло, грим, прическа, парфюм и да имаме задължителната висока лична хигиена. Странно изглеждат кандидати за работа, облечени в дискотечен стил - къси поли, дълбоки деколтета, ярки шарки. Деловият стил може би не подчертава нашата индивидуалност, но не пречи на другите да се занимават със своите работни задължения.


Спортните дрехи и обувки естествено не вървят на официалните срещи, каквото и твърдят любителите на дънковия комфорт. Бизнес етикетът е сбор от ефикасни правила на поведение. В развитите общества това е начинът на всекидневното себепредставяне. Затова е добре да внимаваме как изглеждаме, като се грижим не само за подходящия стил на обличане, но и за своето поведение - позата, жестовете, които използваме. И естествено изражението на лицето.

Може би сте забелязвали колко е неприятно равнодушното или „надутото” отношение на отсрещната страна в момента на представянето?! Затова е хубаво да запомните едно простичко правило: Когато се запознавате с другите – забравете за себе си! Това, което трябва да мислите в този момент, е нещо от рода на „ти си ми интересен и приятен”! Тази идея ще промени изражението на лицето ви, то ще се хареса на човека отсреща и ще го накара да ви запомни с добро.

Винаги харесваме хората, проявяващи доброжелателен интерес към нас. Ако концентрираме вниманието си върху другия човек, помагаме на себе си да забравим собствените притеснения и да се държим естествено. Все пак е хубаво да проконтролираме и движенията си. Важно е спазването на основните правила на поведението, като това, че навлизането в „интимното пространство” на човека или зоната на приблизително 50 см от него, е позволено само за близки приятели.

Също така, че интензивността на жестикулацията зависи от обема и запълнеността на помещението - колкото по-малко е то и колкото е по-запълнено, толкова по-малко трябва да ръкомахаме. Ако искате наистина да оставите едно трайно добро впечатление, научете се да запомняте имената на хората, с които се запознавате! Запомняйте имената, като ги повтаряте в момента на запознаването и правите асоциации с вече познатите на хора и ситуации. Например името „Виктор” може да е същото, като на втория ви братовчед или да ви напомня за марката известни цигари. Когато използвате метода на асоциативното запомняне, лесно ще научавате имената. Използвайки името по времето на разговор, ще предизвиквате удовлетворение и доброто отношение към вас от съответните хора.


Едно често забравяно правило в общуването гласи: За вкусовете не се спори. Избягвайте да разсъждавате на темите, свързани с политиката, религиозната и сексуалната принадлежност. Неприятно е и постоянно песимистичното отношение към света. Все пак хората общуват, за да си помогнат да живеят и да изграждат своя свят, а не да се саморазрушават.
И накрая едно упражнение за „завладяване на чуждите сърца”:


Застанете пред огледалото и се усмихнете, усмихнете устните си, понаблюдавайте усещанията си и ги разпространете по бузите, носа, веждите, челото и очите! Опитайте да задържите очите си усмихнати колкото може по-дълго. Представете си, че усмивката изпълва дори гърлото ви и слиза към сърцето ви. „Усмихнете” сърцето си. Общувайте с другите хора с усмихнати очи и сърце и впечатлението, което ще оставите в тях, винаги ще бъде добро!

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата за постигането на целите

Елица Павлова
Здравейте, г-жо Недялкова! Аз съм на 58 г. Нямам деца. Само двамата със съпруга ми сме. Чувствам се самотна и съжалявам, че не родих дете. Как да се справя със самотата и чувството за вина, което ме е налегнало?

Здравейте, Елица!
Разбирам ви много добре. Самотата е може би най-страшното нещо, което може да се случи на човека. Но, първо, вие не сте сама. Имате до себе си съпруг, на когото можете да помагате и да го обичате. Второ, покрай вас има стотици хора, големи и малки, които имат огромна нужда поне от капка внимание и обич. Вие можете да им дадете и двете. Който обича другите, няма да бъде самотен. А третото нещо, за което мога да ви напомня, е нашата връзка с Бог. Вярващият човек никога не може да се чувства самотен. За съжаление вярващите в България са малко. Но вярата, както и любовта и надеждата могат да бъдат изградени.

Анонимен
Искам да променя мисленето си. Искам да стана по-позитивен човек, да загърбя лошите мисли и тежките състояния. Моля да ми дадете конкретна препоръка какво да направя по този въпрос?


Изграждането на позитивното мислене е трудно. Няма да ви заблуждавам, че с един мой съвет ще се оправите. Но ако наистина разбирате колко е важно да излезете от блатото на негативния мироглед, започнете от медитация или молитва – като средство за контрол върху мисленето, комплименти и добри дела за обкръжаващите - като начин за изграждане на позитивните взаимоотношения, усмивки и ободряващи думи към собствената си персона – като лекарство срещу комплексите за малоценност и правене на позитивен ежевечерен отчет за изживяното през деня с благодарност за това, че сте жив, сит и здрав, за да създадете навик да забелязвате десетките прекрасни неща, които постоянно ви се случват. Е, това е като за начало...

Станислава
Здравейте! Търся отговор за необяснимото поведение на един мой много добър приятел. Нещо му стана и онзи ден цяла нощ ме обижда. Такива обиди не съм чувала дори от врагове. Не знам какво да правя с него, за мен лично нямаше повод за този скандал, не мога да си го обясня, толкова агресия?!


Станислава, за да намерите отговор на своя въпрос, логично е да го потърсите от приятеля си. Съветвам ви да започнете този разговор с думите: „Разбирам, че твоето поведение миналия път нямаше нищо общо с нашите отношения, но все пак ще ми обясниш ли?”

Николина Т.
Дъщеря ми е на 15 години. Нищо не споделя с мен, а аз се опитвам да говоря с нея всеки ден. Какво да правя? Как да я накарам да разбере, че е добре да говори и споделя с мен?


Поведенческите навици се усвояват от родителите. Започнете вие повече да споделяте с детето и с другите хора в нейното присъствие. Разкажете й приказка за ползата от споделянето, разказ за близките или далечни познати, които си помогнали да се справят с беда, като споделяли. Не оставяйте нещата нерешени. Ако сте се възползвала от това, което дъщеря ви е споделяла с вас по-рано, извинете се и не го правете повече никога.

Нервна
След празниците ме налегна много лошо настроение. Само си мисля за хилядите задължения и ми става зле. Зъбя се на близките и приятелите си без повод. Как да се успокоя?


Подредете задачите си в писмен вид и си планирайте времето. Помислете за ползите, които ще извлечете от своите задължения. Определете си време за новата почивка, измислете подарък, награда, която ще си дадете, когато се справите с нещата. Използвайте „метода на швейцарското сирене” – правете поне някакви крачки към справянето със своите задължения, само не стойте на едно място.

Анонимна
Влюбена съм в гаджето на приятелката ми. С нея сме приятелки от повече от 10 години, а аз така хлътнах по приятеля й, че ме е страх от себе си. Какво да правя? Можеш ли да убиеш любовта и как?

Любовта, както и мислите, не може да бъде унищожена, но може да бъде заменена. Това трябва да направите. Опишете всичките качества на този мъж, които харесвате в него, и търсете друг човек с подобни достойнства. Дори си пожелайте нещо още по-добро! Гарантирам ви, че когато разберете, какво точно ви харесва, ще го намерите!
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Как да направим добро впечатление?