ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Променете мисленето и живота си през 2011-а!

14:41 30-12-2010 Ирина Недялкова

Подгответе се за новата година с няколко лесни стъпки на самоанализ

В рубриката „Психология” на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на това как да променим нагласите си и да заменим лошите мисли и събития с добри.
Очакваме писмата ви на адрес: 1505 София, ул. „Оборище” № 44, на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката „Питай психолога”, както и на сайта ни http://www.novinar.net/.


Ако сравним преместването във времето с преместването в пространството, ще разберем, че за да не загубим ценните си придобивки от тази година, при преминаването си към новата 2011-а трябва щателно да ги „опаковаме” и да ги сложим в „личния си багаж”. Искам да кажа, че трябва да ги запомним и да ги оценим, за да можем да ги развиваме и в бъдеще. И обратното - подобното преместване във времето е прекрасен повод да се отървем от овехтелите и безполезните неща, натрупани през изминалите 12 месеца.

Какво можем действително да преместим със себе си в новата година? Своите мисли естествено. Мисълта формира нашето отношение към нещата, отношението оформя поведението, поведението предизвиква реакцията, в резултат на реакцията получаваме съответната реализация. За съжаление статистиката показва, че в по-голямата част от времето в по-голямата част от хората се произвеждат негативните мисли. (Истинността на това твърдение лесно можем да забележим дори и в коментарите към тези статии на сайта на вестника.) Старата истина е, че „Най-налудничавото нещо е да правиш едно и също по един и същи начин, очаквайки различния резултат”. Ще ви подскажа няколко лесни способа да промените основния фактор, формиращ резултатите във вашия живот – ще ви помогна да промените вашето мислене!


И така, запретваме ръкави, взимаме лист хартия и химикалка.

Първото, което трябва да направите, е да определите вашите чувства по отношение на самия себе си. Чувствата предизвикват реакцията в поведението ви още преди мозъкът да поеме неговото съзнателно управление. Затова си припомнете моментите, когато сте изпитвали негативните чувства по отношението на себе си и ги запишете! След това помислете за негативните си чувства по отношение на другите хора. В какви моменти и при какви обстоятелства възникват тези чувства? Какви проблеми ги предизвикват? Кои аспекти във взаимодействието с другите хора са най-трудни за вас? Накрая запишете всичките негативни мисловни модели, които се завъртат в главата ви най-често. Ако ви е по-лесно, разделете ги по основните направления на себереализацията:
- семейството;
- кариерата;
- доходите;
- здравето;
- емоциите;
- духовността.

Не е задължително да променяте своето отношение към фактите, събитията, хората и себе си изведнъж и изцяло. Започнете от най-важните за вас неща! Мислите не могат да бъдат забранени, но вашите негативни мисловни убеждения могат да бъдат заменени с повтарянето на позитивните модели.

За да намерим достойната замяна на своите негативни мисли, трябва да продължим със самоанализа. Този път ще запишем това, което сте искали да постигнете през отминаващата година, и това, което сте успели действително да направите. Може би не сте успели да реализирате някои от целите си в пълния им обем, а реализацията на други дори е надхвърлила очаквания ви. Опитайте се да оцените и да запишете това в процентно изражение. Това са вашите успехи, които можете да развивате и през следващата година.

Помислете също и за това, какво ви е дало възможността да реализирате тези свои желания. Запишете качествата, които сте демонстрирали, постигайки своите цели, източници на информация, които сте използвали, хората, които са ви помагали, поддържали и вдъхновявали – това са вашите ресурси, които трябва да пренесете и в следващата година.

Запишете също и това на какво сте се научили през изминалите 12 месеца, с какви интересни хора сте успели да се запознаете, какви интересни места сте посетили, красивите емоции, които сте изживели. Не забравяйте да благодарите на живота си за тези неща! Накрая сравнете резултатите от позитивния и негативния самоанализ и сформирайте новите мисловни модели – за вас, вашите възможности, другите хора и перспективите да постигнете това, за което мечтаете. Нека тези модели да бъдат вашето кредо за следващата година. Повтаряйте ги в моментите на отчаянието, повтаряйте ги и в моментите на успех. Това ще бъде нов поглед към старите проблеми. Това ще бъде действителен шанс да ги разрешите. Пожелавам ви го от сърце!


Отговорите на въпросите ви от миналата седмица

Елена
Здравейте! Имам проблем с общуването на работното място, сменила съм няколко работни места. В работата съм добра, но с колектива трудно се разбирам. Какво значи да работиш в колектив и какво може да се направи, за да се разбираш с колегите? Пушачите постоянно излизат и си почиват и аз трябва да поема тяхната работа за тяхно удоволствие и това ме дразни. Какво бихте ме посъветвали?


С това писмо потвърждавате една известна истина: „Където и да отидеш, проблемите ти те следват. Защото те не са отвън, а отвътре.” Проблемът очевидно не е толкова в средата, а във вашето умение да избирате правилното поведение спрямо своите колеги. Естествено ще ви посъветвам за работа с психолог. А като за начало ще ви предложа да съставите своята представа за успешната реализация в работа и социалния живот, след което да помислите и какви качества ще ви потрябват, за да се случи това, за което мечтаете. Започнете да се държите така, все едно, че вече притежавате всичките тези качества. Актьорите и психолозите знаят този похват - когато външното поведение формира вътрешното състояние - и често го прилагат. Опитайте и вие!

Лилия
Госпожо Недялкова, от два месеца животът ми се преобърна. Синът ми, който е на 27 г., заболя от МС (множествена склероза). Как да се справя с мисълта, че не мога да му помогна, защото няма лек за тази болест? Аз съм пенсионер от 1 г., а той от 4 месеца е безработен.


Множествената склероза, както и всяко друго заболяване, може да бъде повлияна от психически настройки и мотивация на самия болен и неговото обкръжение. Дори съм убедена, че това заболяване е в много по-голяма степен свързано с нашето отношение към живота, отколкото другите заболявания. Важното е да не се предавате пред него – нито вие, нито детето ви. Оптимизмът, вярата в своите сили, мотивацията към живота струват наистина скъпо. Но можете и сами да ги набавите, ако положите определени усилия. Надявам се, че новата ми статия също ще допринесе за това.


Автономен
Какво ниво на всестранно затъпяване трябва да достигне нашата нация, за да се постигне задоволително за управляващите ниво? Това затъпяване свързано ли е с необходимостта от усвояване на нови технологии, нови енергийни решения, нови търговски похвати и култура на взаимоотношенията?


Професионалните обучения и консултациите, които провеждам, ме срещат със стотици будни и трудолюбиви българи от различна възраст и различни социални слоеве. Животът продължава нагоре. За да продължите заедно с него, трябва да смените негативните си мисловни модели. Защо не се възползвате от моите съвети и не оставите негативната нагласа в старата година?Павлина Х.
Здравейте, искам да ви попитам нещо относно моя приятелка. Тя е на 24 г. и никога не е имала сериозна връзка. Момичето е свястно и хубаво. В последните години започна да се напива много и няколко пъти се разплака, има нужда от някого до себе си, това обаче го признава само когато е пияна. Има кандидат - женен мъж. Той е пълен загубеняк. Обажда й се само когато са пияни, за да правят секс. Тя винаги ходи при него. В момента тя е „на повикване”. Скоро ще започне да ходи след всеки мъж, само и само за да се хареса. Мисля, че ако скоро не я убедя, че е мацка и може да си намери доста свястно момче, ще се срине психически и ще стане още по-зле - имам предвид алкохола. Как да постъпя с нея?


Проблемът, който вие описвате, е доста разпространен: социалната неопитност, неумението да разбираш себе си и другите, неумението да общуваш, затвореност, ниската самооценка. За решаването на тези проблеми е по-добре приятелката ви да отиде при психолог. Надявам се, че и новата ми статия ще ви помогне да получите позитивен резултат, ако опитате сериозно да следвате дадените указания.


Галин
Имам проблем с алкохола. Не пия често, но се напивам много и върша ужасно гадни неща. Загубих повечето си приятели по тази причина. На 29 години съм и май съм тръгнал по наклонената плоскост. Хем го разбирам, хем не спирам да се наливам като казак. Къде е волята?

Вашето поведение безусловно има основателна причина. Тя може да бъде намерена от психотерапевт, който ще предложи и съответния вид терапия. Самолечението може да доведе до още по-тежки последствия.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Променете мисленето и живота си през 2011-а!