ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

За силата на любовта, мотивацията и позитивното мислене

13:49 03-12-2010 Ирина Недялкова

Сами можем да предизвикаме хубавите събития в живота си

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на това как можем да се чувстваме щастливи, обичани и здрави.
Очакваме писмата ви на адрес: 1505 София, ул. "Оборище" № 44, на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питай психолога", както и на сайта ни http://www.novinar.net/.


Щастие, здраве и успех – това са нещата, които всички желаем. Те са свързани и взаимозависими. Няма щастие без здраве и е доказано, че здравето се разрушава, когато губим усещането за щастието. Успехът без здравето е непълен, а без щастието не е нужен на никого. Няма да сме щастливи, ако не сме здрави и нямаме успехи в живота. Затова искаме и трите неща заедно, но всеки знае колко е трудно да ги намериш едновременно. За това се изисква време, усилия и постоянство.

Има ли нещо, което свързва тези скъпи за нас неща и ни дава възможност по-лесно да ги привличаме в живота си? Да! И това е любовта.
Любовта към себе си ни кара да ценим своето тяло и ума, възможностите, които ни предоставят, способностите, които крият в себе си... А те не са малко. Съвременната наука ги преоткрива, но хората са ги описали отдавна: дълголетие, естествена имунна защита, естествена регенерация, способността към активната дейност над 100 и повече годишна възраст, уникални за всеки способности и таланти, интуиция, телепатия, телекинез... Само един час от денонощието, посветен на укрепването на тялото и развитието на съзнанието, дава възможност да не търсим лекарска помощ, да не изпадаме в състоянието на безсилие, да усвояваме по-качествено информацията и да се движим напред с по-бързо темпо.
Любовта към себе си ни кара да се грижим за потребностите на тялото и духа си и


да подбираме по-грижовно храната за тялото и душата

да не ги тъпчем с евтините боклуци, а да им даваме възможността да се наслаждават на качествената храна, информация, емоции...
Това не е егоизъм, а отговорност. Отговорността пред вселената, която ни е поверила това толкова ценно нещо – живота, който трябва да развием, опазим и реализираме.

Когато се научаваме да ценим и обичаме себе си, ние можем да прилагаме това умение и спрямо другите. Да обичаш другите можеш само когато ги разбираш. Социологическите проучвания показват, че съвременните младежи притежават ниско ниво на емоционална компетентност. Те не разбират емоциите на другите хора, не разбират и себе си. Оттук започва страхът, отчуждаването и накрая – безразличието.

Застанете пред огледало и се огледайте внимателно. Какви мисли излизат на преден план – удоволствие и радост от видяното или раздразнение от недостатъците, макар и съвсем незначителни, на фона на общото добро впечатление? За съжаление втората реакция е по-често срещаната.

Склонни сме да се фиксираме върху негативните мисли и да подчертаваме недостатъците, да критикуваме, да се разочароваме. Действаме така спрямо себе си и спрямо другите. А би трябвало да даваме обич и да я получаваме насреща... Можем да го правим с лекота, ако знаем защо го правим. Замислете се за желанията си, имате право да ги удовлетворявате! Там, където вашите желания не пречат на живота и свободата на другите хора, е зоната на вашата свобода. Желанията, които са съзвучни с исканията от другите хора – са изворите на вашата сила. Когато желаете щастие, здраве и успех за себе си и другите, създавате мощна енергия на мотивация. Тази енергия тласка човека към съответните действия. Тя води мислите ни в избраната насока, а мислите ни карат да действаме. Това са позитивните мисли. Можем да накараме ума си да създава енергия, която ще движи живота ни към щастие, здраве и успех!

Позитивното мислене и поведението, което е резултат от него, са взаимозависими. Хората, които имат навик позитивно да планират своето бъдеще, не си губят времето в негативните изживявания: страхове, съмнения, неувереност. Когато планирате своите позитивни програми, те настройват умствената дейност към тяхната реализация и повишават вероятността на позитивните събития в живота. Умът ни трябва да се възпитава да мисли целенасочено и позитивно. Това е труден процес и по-добре да върви под ръководството на специалисти – психолози и психотерапевти. Успехът на това възпитание зависи от нашето постоянство. Ще ви гарантирам добри резултати, ако просто започнете да записвате всяка вечер позитивните събития, които ви се случват през деня. Вземете си една красива тетрадка и всяка вечер преди сън пишете в нея

неща, които са ви зарадвали днес

доброто ви здраве, хубавата храна, мирното време в държавата, присъствието на любимите хора, интересната среща, красивата гледка, хубавата новина... Това ще настрои ума ви към търсенето на позитивните неща и изработването на вашите позитивни програми. Ще бъде полезно да допълните тази тренировка с още две упражнения, развиващи умението ви да обичате себе си и другите. Едното от тях е сутрешно обяснение в любов, към себе си... Застанете пред огледалото вкъщи и се огледайте с обич. Не търсете кусури, а се усмихнете доброжелателно и си кажете няколко ободряващи и топли думи. Все едно, че говорите на близък и скъп за вас човек, за да го насърчите. Правете го всеки ден и ще свикнете да зачитате своите желания и да се интересувате от себе си, а това ще ви помогне да се замислите и за желанията на другите хора. Към тях изпращайте комплименти! Поставете си за цел всеки ден да казвате на другите не по-малко от 5-10 комплимента, без да искате нещо от хората. Казвайте комплименти на познатите и непознатите. Ще видите колко радост ще получат те и вие заедно с тях. И последен съвет за привличане на щастието, здравето и успеха в живота ви – усмихнете се! Усмихнете устните си и очите си, усмихнете лицето си и сърцето си, защото животът е кратък, а вие трябва да го запомните с добро!

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата за прошката


Петя Иванова
Как да простя на мъжа ми побоя, който ми нанесе?

Бих ви посъветвала да започнете от себе си и да си простите, че не успяхте да се справите със ситуацията в този момент. Каква беше грешката ви? Какви мисли ви попречиха да спрете развитието на събитията в тази посока? Какво трябваше да се направи, за да стигнете до мирното споразумение? Припомнете си и всичките обстоятелства покрай живота на вашия съпруг по това време: какви проблеми изживяваше, какво искаше да получи, защо не можеше да го получи по разумен начин, а стигна до насилие над вас... След това му простете тази слабост, защото насилието е признак на слабост... Но помислете добре какво трябва да се направи ситуацията повече никога да не се повтаря!

Иванова
Мъжът, когото обичам, постоянно ме лъже и ме пренебрегва, а аз постоянно му прощавам. Чувствам се като в омагьосан кръг и не знам какво да правя.


Вие за съжаление дотолкова не познавате себе си, че се опитвате да се обичате чрез друг човек, и то на всяка цена. Това е болезнена зависимост, а болката си причинявате сама. Оставете мислите за лъжите на съпруга си и ги насочете към себе си: помечтайте за това, което искате да имате от живота, вижте с какви умствени и физически ресурси разполагате, за да го набавите, набележете си хубави цели за собствено развитие и промяна на ситуацията. Действайте и си набавяйте радост и хубави мигове! А когато се почувствате по-самостоятелна, помислете дали ще можете да промените един пораснал човек, мирогледа му, навиците му, интересите. Тогава вземете решения.

Радост Петрова
Ирина, има една мисъл "Да простиш, значи да накажеш" и бих искала да прочета вашето тълкование.


Според мен тук липсва едно „не” в началото: „Да не простиш, значи да накажеш”. Прошката е отказване от насилието. Ако прибегнем към него – наказваме себе си. Когато прощаваме, проявяваме уважение към себе си и доверие към законите, по които се движи светът. Един от тези закони четем в молитвата: „Прости нашите дългове, както ние прощаваме на нашите длъжници”.

Инж. Емил Василев
Ще получа ли прошка от близък човек?


Убедена съм, че ако помолите правилно, ще получите прошката. Какво имам предвид? Вашата искреност, разкаяние и обич.

Валя
Къде в България има шанс за успешно лечение на анорексия?


Като специалист в областта на хипнотерапия, мога да ви посъветвам да се обърнете към мен или моите колеги – сертифицирани хипнотерапевти. Хипнозата позволява бързо и качествено повлияване върху хранителните навици и мисленето.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации За силата на любовта, мотивацията и позитивното мислене