–¶–Х–Э–Ґ–™–† –Ч–Р –Ы–Ш–І–Э–Ю–°–Ґ–Э–Р –Х–§–Х–Ъ–Ґ–Ш–Т–Э–Ю–°–Ґ

ѕреди 30-40 години пон€тието хронична умора просто не съществуваше... ”чените об€сн€ват по€вана му с ускорени€ ритъм на живот и увеличаване на умственото и психическо натоварване при съвременните хора. ƒефиници€ на проблема и съвети за успешното справ€не с него, дава психолог »рина Ќед€лкова, създател на ÷ентър за личностна ефективност.
—траданието на наши€ век
—индромът на хронична умора се характеризира с посто€нно чувство на силна умора, мускулни болки, втрисане, сънливост и депреси€, които продължават с месеци, а пон€кога и с години. ѕо-податливи на забол€ването са жените на възраст 25-45 години. ќбикновено те са с добра кариера, образование и развита реч. «а забол€ване обаче може да се говори само ако изнурителната умора се наблюдава в продължение на 6 месеца и повече. ѕървите признаци на хроничната умора са бързата измор€емост, слабост, умора, отпаднатост, недостиг на енерги€, апати€. ¬ напреднала фаза се нарушава паметта, по€в€ва се безсъние, тремор на ръце, безпокойство и безпричинни страхове.

 акво се случва в организма
¬ случаите на хронична умора се увеличава потреблението на кислород от главни€ мозък, което води до хипокси€. ѕри хроничната умора се промен€ обм€ната на веществата, повишава се разхода на гликоген, по€в€ват се излишици на млечна киселина, натрупват се аминокиселини, хормони (особено от активираната щитовидната жлеза) и др.белтъчини. »ли с други думи – забав€т се обменните процеси и в клетките се натрупват различни отпадъци. ¬ тази ситуаци€ имуната система престава да се справ€ с хроничните вируси, микроорганизми, бактерии и паразити. “ова води до по€ва на различни видове забол€вани€.
Ќа какво се дължи и как се справиш:
1. Ќедоспиване. ѕо-рано хората масово сп€ха по 8 часа на денонощие и повече – сега обикновено часовете са до 6. ѕри това, често се изпуска най-възстановителни€ за организма период на сън - между 22 и 24 часа.
2. Ќедостатъчно потребление на вода. ¬ажно е да пием по 1.5 л вода на ден. «а да не забрав€ме това правило, можем да сложим на работното си м€сто любима, красива водна чаша, а под бюрото – бутилка с вода, за препоръчване изворна.  огато погледът ни е привлечен от чашата, веднага ще се сетим да си налеем и да пием.
3. Ќеправилно хранене. ћежду хранени€та не бива да минават повече от 5 часа, хубаво е да се €дат повече плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати.  олкото и да ти се иска, не е желателно при умора да €деш шоколад или да пиеш кафе или енергийни напитки – бързото „изстрелване” на организма ще бъде последвано и от бързо „сриване”... ѕо-добре консумирай храни, богати на магнезий, омега-3 киселини и жел€зо.
4. «асто€л начин на живот. ќсобено вредно и водещо до хронична умора се оказва седенето пред телевизора или компютъра.  ъм забав€нето на сърдечни€ ритъм и обменните процеси се добав€ и психическото натоварване и организмът се претоварва. «атова е важно да редуваш умствената дейност с раздвижване и тонизиране чрез специализирани източни гимнастики, масаж на биологично активните точки на главата и т€лото и дихателни упражнени€.
5. Ќаднормено тегло. јко само си представиш, че носиш излишните килограми в ръцете си по ц€л ден, бързо ще разбереш защо организмът се измор€ва от т€х....
6. Ќедостиг на слънчевата светлина. ¬оди до намал€ване на серотонина и допамина в главни€ мозък, в резултат на което се развал€ настроението, спада удоволствието от живота и тонуса. «атова е добре да бъдеш поне 30 мин. на ден на въздух, може да се поглезиш и със солариум.
7. ѕерфекционизъм, желание да се справиш с по-гол€м обем задължени€, прекалено високи изисквани€ към себе си и другите. ’убаво е да се научиш да „плуваш по течението” – да използваш интуици€та си, за да прецен€ваш кога и кои твои действи€ ще доведат до по-гол€м ефект. —транно, но интуици€та е свързана с това, доколко умееш да пазиш равновесие. «астани със стъпалата едно пред друго и ръце встрани. ¬дигни главата нагоре към небето и затвори очи. —ега преброй секундите, които можеш да задържиш т€лото в това положение. ќбикновенно всички започват с 5-6 секунди, но ако повтар€ш упражнението по-често, можеш да увеличиш постепенно до 15-20-30 и повече секунди. ѕомни, че заедно с това се подобр€ва и работата на интуици€та ти.
ѕозвол€вай си и почивки. ѕоследните данни сочат, че е по-полезно да имаш 3-4 почивки по 7-10 дни на година, отколкото една за 24 дни. ќсвен това на всеки 120 мин. работа, тр€бва да има 20 мин. почивка. ћного е важно да се научиш да контролираш тонуса на мимическите мускули. «а целта затвори очи, дишай с релаксиращ ритъм 4-6-2 или 4-8-2, където 4 броени€ са за вдишване, 6 или 8 за издишване и 2 преди следващото вдишване. ќтпускай постепенно мускулите на челото, очите, бузите, устните, брадичката, ши€та. ј след това и мускулите на раменете и ръцете, гръдните и коремните, гръбначните и седалищните, мускулите на бедрата, прасците, глезените и стъпалата. »зпълн€вай това упражнение на фона на релаксираща музика за 4-5 минути, представ€йки си разходка из планина или любим морски пейзаж...
8. —трес. ƒоказано е, че дребните, но чести дразнещи събити€ като чакане на вечно закъсн€ващи€ тролей, неработещ лифт, отсъствие на топла вода и т.н. измор€ват повече, отколкото по-сериозните като загуба на работа или развод...
÷ифри и факти:
- «а последните 20 години средна продължителност на времето, което прекарваме на работа и в транспорта е нараснала с 158 часа.
- ѕо статистика само 24% от съвремените жени са доволни от живота си, а през 1970 година те б€ха 37%.
- ¬с€ка 4-та жена днес преминава през тежка форма на депреси€, а преди това се е случвало на вс€ка 17-та.
- ѕро€вите на ѕћ— сега са станали 5 пъти по-тежки, отколкото преди 30 години.
ќще съвети:
- ƒоказано е, че черни€т цв€т, любим на доста хора, измор€ва 2 пъти повече от другите цветове. јко искаш да се зар€диш с енерги€, тр€бва да се облечеш в червено!
- ≈дна минута см€х замен€ 20 минутна разходка. “ака че, нека се смеем при вс€ка възможност! —амо 3 минути см€х на ден подобр€ва сън€, повишава трудоспособността, настроението, наблюдателността, оптимизма и ефективността във всичките й про€влени€. ≈то защо, още сега, остани на спокойствие, припомни си нещо от любим комедиен филм, смешно клипче в интернет или пасаж от книга и започни да се смееш. јко ти е трудно да се засмееш на глас, започни да ... кудкуд€каш – доказано е, че има същи€т ефект, поради работа на същите мускулни группи...
јко не разсмееш себе си, то поне съседите – със сигурност!

ќт ћарга ƒимитрова, в ."—тандарт", "«а хората"

 

ќбучени€

Ќачало ќтзиви за нас ћедийни про€ви  огато се чувстваш уморен...