ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

В началото са добрите намерения

Есенни листа валят като дъжд от спомени и примирено притихват в краката ни. Жълт спомен за морски пясък, червен спомен за лятна любов... Прелитат и постилат килим – пъстър като живота. Есента, изглежда, е тъжен сезон, щом ни кара да си спомняме. Но понякога една нова среща е способна да усмихне душата ни, да я направи лека и красива като есенен лист, подухван от
вятъра.
Срещнах я в такъв ден. Когато вятърът, дъждът и небето ме натъжаваха и ме караха да си спомням. Огледах се в нейните очи, а там имаше синьо небе. Устните й ме заразиха с детски смях. Ръцете й ми показваха слънчев път. Дали защото професията на психолог й позволява да лекува човешката душа, или защото това е призванието й – не знам, но е хубаво някой да те убеди, че си уникален, ценен и че можеш да се справиш.
Представям я и на теб – Ирина Недялкова, една рускиня в България, един заклет оптимист във времена на криза.

Избори
За Ирина идването й у нас е сякаш предопределено. Да бъде тук е нейната сбъдната мечта. „Бях на 10-11 години, живеех с разведената си майка в един голям град на Волга. Нищо не знаех за историята на нейния род и че баба й по майчина линия е била българка – известна лечителка. Един ден, като бях вкъщи, се заслушах в песен по телевизията. Пееше мъжки глас на чужд език, много пленително. Показваха един град: голяма съвременна сграда, пред нея – площад с фонтани и много, много рози под високо синьо небе... Сърцето ми се сви и си казах, че един ден ще живея тук. Така и стана... след още 20 години.Ирина Недялкова
Когато дойдох в София, на площада пред НДК се сетих за този ден от миналото си. По-късно разбрах и каква песен слушах тогава – беше на Емил Димитров. Не мога да формулирам точно какво ме доведе тук, но със сигурност от малка знаех, че искам да дойда. Тук намерих себе си, своето призвание. Успях да организирам живота си по начин, който ме прави щастлива. Сега вниманието ми е съсредоточено в изграждането на център за личностно и професионално развитие, който се казва Интеншън скуул, или Школата на намерението.“
Потенциал
След шест години преподаване на оздравителни програми, курсове за справяне със страховете, за организация на времето, за постигане на целите, за ефективно общуване Ирина събира знанията си в учебни програми за жени. Тя е убедена, че силната и знаеща жена крепи семейството, възпитава добре децата си, реализира себе си като творческа личност, намира щастие с любимия мъж и му дава сили да твори и работи...
„Аз използвам потенциала на научната и приложната психология, както и мъдростта на йога и дао. Резултатът е повече знания за себе си и света, по-голяма увереност, повече сили и оптимизъм, повече удоволствие от живота и радост за себе си и обкръжаващите... Това вдъхновява и мен самата и ме кара да се стремя да осъзная и да науча повече неща за света и хората.”
Лятото си отива, а с него и почивните дни. Връщаме се на работното място и повече от всякога са ни нужни мотивация, оптимизъм, нови идеи.
Да свалим раницата с проблемите
За по-лесна адаптация Ирина предлага да отидем на работа с вече добре премислени цели, които искаме да постигнем в рамките на тази работна година, идния месец и текущата седмица. Колкото важна е правилната настройка за работа, толкова е важно и правилното отношение към почивката. Ако времето ни е организирано така, че си носим задачите вкъщи, то поне проблемите си непременно трябва да оставяме пред прага. Ирина съветва: „Преди да влезем през вратата, нека си представим своите проблеми от деня, събранив една раница, която носим на гърба. Мислено сваляме тази раница и я оставяме пред прага. По този начин предпазваме дома си и своите близки от негативни емоции, а себе си – от агресивно поведение. Душ и лека гимнастика също действат много разтоварващо и ободряващо.”
За по-добра организация
Правило първо: редувай различните видове натоварване.
Правило второ: анализирай съществуващите задачи, разпредели ги по приоритети и прецени колко време ще им отделиш. Обикновено първо се захващаме с по-леките задачи и губим време и сили за по-трудните, но по-важните. Затова сме неефективни. Добре е да променим този навик.
Правило трето: много е важно да се научим да релаксираме.
От изключително значение е да се научим да се освобождаваме от натоварването и напрежението и да се отпускаме. ”Най-важният релакс е релаксът на очите. Загряваме дланите си с разтриване една в друга и ги събираме, слагайки пръстите на едната върху пръстите на другата. Леко огъваме дланите и покриваме с тях отворените си очи, без да ги докосваме. Не си навеждаме главата и не се прегърбваме, за да осигурим свободен достъп на кръв и кислород към мозъчните и очните клетки. Държим очите си на тъмно с помощта на дланите си в продължение на 3-4 минути. След това затваряме клепачите, сваляме ръцете и релаксираме още няколко минути с цялото тяло и съзнание.
Много е ефективна и кислородната вентилация на тялото чрез дълбоко вдишване с намаляване на времето за издишване спрямо времето на вдишване. Две-три минути дишай с ритъм 6-2-4 или 8-2-4, където първата цифра се отнася за времето на вдишване, втората е паузата преди издишването, а третата е времето на издишването.”
Ако не работиш в офис Ще трябва да се организираш двойно по-добре. Работата извън офиса се наложи с развитието на новите творчески професии, както и с напредването на съвременните комуникации. Според Ирина плюсовете на това са по-удобната организация на времето, икономията на време за придвижване, възможността за създаване на по-подходяща работна обстановка, възможността за редуване на умственото и физическото натоварване. Но има и минуси – намаленото общуване в професионален и личен план, по-трудното психическо превключване от един вид дейност към друг, възможността за по-голямо разсейване.
... Поглеждам през прозореца – вятърът се блъска в клоните с надежда да го забележа. Оставям се да ме носи през сиви облаци и дъждовни капки. Едва днес осъзнавам колко обичам есента и новото начало. Жълточервеният лист сякаш ме вика, за да летим заедно... Ще си го запазя - за спомен!

От Марга Димитрова, в. "Стандарт", "За хората"

 

Обучения

Начало Отзиви за нас Медийни прояви В началото са добрите намерения