ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Как да убием семейната скука?

  13:45 14-01-2011 Ирина Недялкова

Най-ценното, което можете да дадете на половинката си, е времето

В рубриката "Питай психолога" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на това как да спрем скуката и стреса в семейните отношения.
Очакваме писмата ви на адрес: 1000 София, ул. "Искър" № 31, и на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питай психолога".


Бях малко над 20-годишна. Работех в най-голямата обсерватория в света, в Северен Кавказ. Колективът беше от физици, астрономи и програмисти от всички големи научни центрове на Русия. Бяхме увлечени от работата си, често оставахме зад мониторите на компютрите си и след работа. По това време беше издадена повестта на Аркадий и Борис Стругацки „Понеделник започва в събота”. Това стана нашият девиз. Един ден, след като слязох от служебния автобус, чух зад гърба си разговора на младо комшийско семейство. Той беше известен, млад и перспективен. Тя работеше в някаква съседна организация с по-голямо заплащане. Той я попита, както винаги приповдигнато: ”Как си? Какво прави днес?”. Тя отговори както винаги мързеливо: ”Много добре. Цял ден нищо не правих.” Помня този разговор вече 30 години. Толкова бях учудена и потресена от това, че някой може да бъде добре, след като не е изживял деня си като най-ценния и интересния ден в живота си. По-късно напуснах това място. Животът ми стана отвратителен, без творчество, без пламък в душата, без успех... Не оставих нещата така, постарах се, за да се върна към себе си. Разбрах нещо много важно -

никой не може да те направи щастлив освен самият ти!

За съжаление много жени и мъже, които консултирам, не осъзнават тази истина. Смятат, че техният успех е това да имат човек до себе си, който да ги обича. Те забравят, че за да има любов в семейството, всеки от съпрузите трябва да бъде Творец. Романтичната енергия във връзката изчезва бързо, ако не я поддържаме съзнателно. Бързо приключва и най-главният проект на „Семейството ООД” – създаването и отглеждането на децата. В една фирма нещата вървят, ако там работят творчески хора. Най-важната цел в тази фирма всъщност е с помощта на човека, който те обича, да се изградиш като личност и да му помогнеш той да направи същото. Много е важно да се научиш да даваш и да получаваш. Някои живеят с грешната представа, че даването на пари е достатъчно. Времето е най-ценното, което можете да дадете и да получите! Подкрепата, уважението на чуждите интереси и желания – това е необходим компонент в семейното съществуване. Да се научиш „да не дърпаш одеялото само към себе си” е също една от личните ни задачи, които трябва да решаваме в семейството. Да разрешаваш конфликтите по начина, който максимално задоволява претенциите и на двете страни, също е много важно.

Теорията на активното търсене в психологията доказва, че творческото търсене на решаването на проблемите стимулира организма с отделянето на вещества, укрепващи имунната система. Експеримент с мишки с присадени ракови клетки доказва това. Те били подлагани на тормоз. Едните се отказвали и се депресирали, другите продължавали да търсят решението за спасение. Активните мишки изхвърлили от телата си раковите клетки. Пасивните мишки развивали онкологични заболявания. Активното поведение при хората задължително трябва да бъде придружено със сътрудничество в една или друга сфера. Ако служебните интереси на съпрузите са в различни професионални сфери, трябва да има

друга сфера на интереси, в която да действат заедно

Създаването на материалните активи е добра, но не и единствена цел. Преди няколко години с пет семейства от Варна направихме незабравима лятна почивка. Тя беше посветена на взаимно опознаване. Децата и родителите заедно обикаляха историческите и природните забележителности, заедно правиха сутрешна гимнастика на открито, опознаваха себе си и един-друг чрез методите на фамилната терапия, приказкотерапия, психосоматика и психоанализа. Когато се прибирахме от тази екскурзия, един от участниците каза: „За първи път си тръгваме от почивка с бодрост и ентусиазъм. За първи път не сме се скарали нито веднъж!” Това е възможно във всяко семейство, където хората активно си взаимодействат в духовен план. Където всеки разбира, че способностите и времето на другия не са по-малко ценни. Тогава ще забравим за скуката и взаимните обвинения, ще живеем по-добре.

Пиша това за всяко семейство, но особено за младите. Не спирайте да търсите себе си и да помагате един на друг да намерите своя пътечка в живота. Когато пътечките се сплитат, се получава път, по който ще вървят и децата ви – тогава те ще успеят да стигнат по-далече от вас!

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата "Как да се харесаме на околните"

Надежда Винцерова
Г-жо Недялкова, за мен е много важно да се харесам на другите, защото работата ми го изисква. Всеки ден се срещам с различни хора и от тяхното одобрение зависи не само моята печалба, но и тази на фирмата. Проблемът ми е, че все още се притеснявам от публични изяви.


Най-важното нещо е преместването на фокуса на вниманието от себе си към другите и техните интереси. Тук също важи принципът „Дай, за да вземеш”! Мислете за другите с обич и съчувствие, като за някой от най-близките си приятели. И когато се представяте пред хората, концентрирайте се в тази задача – какво ще им дадете. Това ще ви помогне да забравите своите притеснения, да се държите естествено и да имате приятно излъчване.

Анонимна
Имам приятелка от 35 години. Работим заедно. От 2 години нещата не са същите. Тя търси компанията на друга наша колежка. Чувствам се пренебрегната и обидена. Мога ли да променя ситуацията?

Ще ви дам един практически съвет. Отделете време, за да седнете на спокойствие и да приемете ситуацията такава, каквато е. Простете на приятелката си това „увлечение” и егоистично поведение. Не знаем причините за него, а те могат да бъдат много уважителни, нали? След това си помислете от какво най-много се нуждае тя – не материално, а духовно. Измислете й мисловен подарък, който й отпратете мисловно. Направете това „послание” няколко пъти и чакайте положителна реакция.

Анонимен
Не искам да се харесвам на всички, а само на една жена, с която сме приятели от сто години. Знам, че ме харесва като човек, но не може да ме възприеме като мъж, а аз това искам. Как да й отворя очите?


Ако под „отварянето на очите” подразбирате промяната на вкусовете на една сформирана личност, ще ви посъветвам да се откажете! Значително по-бързо ще успеете вие да се промените така, че да започнете да съответствате на вкусовете й. Щом сте приятели „от сто години”, значи знаете какво тя харесва в мъжете. Налага се да го набавите и външно и вътрешно. Ако не смятате да се променяте заради някого – просто търсете жената, която ще харесва вашите качества.

Кънчо Иванов
Вие, госпожо Недялкова, говорихте по темата как да си променим мисленето и зададохте определени области, където да си запишем лошите неща и след това добрите, които да се случват. Въпросът ми е как да се отърва от натрапници - близки хора, които финансово са добре, а аз страдам от безработицата?


Ситуацията ви е много добър мотив за активни действия. Ако не искате да ви манипулират чрез финансови помощи, търсете начин за самостоятелна реализация. Друг вариант е да поограничите своите потребности и да приемате наложителната помощ с чувството на благодарност. Оценете помощта и потърсете начин да се отблагодарите, който не ви разрушава.

Бай Ганьо от града
Всяка година, като всеки уважаващ се българин, правя ракия. По празници я изваждам хем за добро настроение, хем да се покажа като добър майстор. Някой път поради лош материал, липса на време или условия ракията не става хубава. Тогава си я пия сам. И слушам новини. Лоша ракия, лоши новини, криви коментари и тъпа политика. Сякаш всички медии са се наговорили.


Съжалявам за главата ви! Освен че всеки 50 грама ракия превръща на пихтия около 17 000 нервни клетки на вашия мозък, мрачните новини направо го притискат като циментова плоча. Лишаването на хората от мотивация и действането чрез всяване на страх и разочарование е медийната политика на отделните групи хора по целия свят. Спрете да пиете и изключете неподходящите канали, ако не искате да ви превръщат в „жертвено агне”.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Как да убием семейната скука?