ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Подарете на децата си приказки, които ще променят живота им

14:46 23-12-2010 Ирина Недялкова

Най-скъпият дар са хубавите спомени с близките

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси.
Очакваме писмата ви на адрес: 1505 София, ул. "Оборище" № 44, на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питай психолога".


Едно от най-приятните неща на Коледа е да подготвиш за любимите си хора най-скъпите подаръци! Раждането на Бог е най-големият ни празник и искаме да го отбележим с мир и любов, за да остане в душите ни за цяла година. За съжаление много често смятаме, че най-хубавият подарък е най-скъпият, особено ако става дума за деца, които често се сравняват едно с друго. Не можеш постоянно да гледаш да надвиеш всичките си познати по финансова мощ и изобретателност! А всъщност и няма нужда... Ако се замислим какво е това, което оставя най-дълбоката и светлата следа в душите ни от нашето детство, ще си припомним миговете на душевната близост със своите родители и приятели - споделените мечти, красиво предадения опит, вдъхновено разказаната приказка! Опитът се предава чрез притчи и приказки, не с назидателен глас, а с интригуващ шепот или заразителен хумор. Когато приготвяте предпразничната вечеря, обикаляте магазините в търсене на подаръци, подреждате къщата, не забравяйте да си запазите сили и време за приказката. Това ще е светъл коледен спомен за детето ви. Искам да ви подаря две притчи за пеперуди. Може би ще ги разкажете на децата си, когато се сгушите до празничната елха. Коледната нощ е най-подходящото време за чудеса и фантазии. Засадете зрънцата на полезния опит в умовете на своите деца и те ще се превърнат в чудесни дървета – вашите красиви родословни дървета...

Урокът на пеперудата

Един човек вървял из гората и изведнъж видял на клона пред себе си пропукана какавида. Пеперудата, която се мъчила да излезе навън, едвам се виждала в процепа, който бил прекалено тесен, и пеперудата се обезсилила след многото безполезни опити да се измъкне. Човекът се поспрял и се загледал. Видял как горката се опирала с тънките си краченца и се мъчила да разшири процепа на какавидата, как се напъвала да се напъха в него и как уморено се отказвала и спирала, за да набере сили. Дожаляло му за мъките на финото създание и решил да й помогне. С крайчето на ловния си нож лекичко притиснал двата края на процепа на какавидата и пеперудата изпаднала от него. Тя бавно запълзяла по клона. Измореното й тяло било непропорционално голямо спрямо крилата й. А крилата й били смачкани и безсилни... Човекът не знаел, че за да опъне крилата си, пеперудата трябвало с мъка да мине през тесния процеп на какавидата и да изстиска жизнените си сокове от голямото си тяло към крилата. С разочарование мъжът гледал към жалкото създание, което вместо да го радва с красивите си разтворени криле и чаровен полет, пъплило по земята и се препъвало под тежестта на безполезните си криле. Човекът продължил разочарован пътя си. Пеперудата никога не успяла да излети...
Ние също понякога се чувстваме притиснати от обстоятелствата в живота си, но мъчейки се да се справим с тях, успяваме да укрепим крилете си и един ден литваме високо. Това става, ако не чакаме „добрия” човек, който да се пребори вместо нас и да ни обрече на мъчителното пъплене по земята.


Ефектът на пеперудата

Понякога смятаме, че това, което си мислим, няма значение. Това не е вярно. Има значение всяка наша мисъл, понеже имаме възможност да направим това, което си мислим!
Един крал излязъл на разходка на белия си кон. Преминавайки през гората той се загледал в красивите пеперуди, чертаещи брачния си танц във въздуха, пред него. Това го накарало да си помисли за своята кралица – колко красива и изящна е тя и как игриво танцувала снощи на бала с принца на съседната държава. Кралят си припомни и болката от убождането на ревността, която пронизала сърцето му в този момент. Ядосан, той хванал меча си и понеже бил добър воин, съсякъл пеперудите още по време на техния полет.
Пеперудите паднали на земята, така и не успели да се съберат заедно и да дадат начало на нов живот – новите пеперуди, които трябвало да се родят от тях. Новите пеперуди трябвало да опрашват растенията, за да се роди по-добра реколта. Но понеже кралят съсякъл предците им, те не се родили и реколтата не се получила добра. При лошата реколта народът на краля започнал да гладува и да се бие помежду си.
Размириците в държавата накарали съседите да спретнат отдавна замисленото нахлуване и да започнат война по границите на държавата на краля, който съсякъл пеперудите от ревността, зародена в мислите му. Кралят отишъл да се бие във войната. Но дори и това, че е бил добър воин, не му е помогнало в битката. Кралят загинал в битката. Красивата му кралица си останала сама и почернила живота си в манастирите в далечните земи, оставяйки държавата им да тъне в разруха. Това не би се случило, ако кралят беше прогонил черните си мисли си и беше оставил пеперудите да живеят...

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица

Притеснена
Приятелят ми е умно момче. Занимаваше се с търговия, но бизнесът секна и сега е без работа. Завърши висшето си образование, но не иска да се захваща с никаква професия? Как да му вдъхна увереност?


Това, което една жена наистина може да направи за един мъж, е да го насърчи и да го вдъхновява цял живот да си поставя високи цели и да се стреми към тях, укрепвайки своята душа и развивайки своите способности! Направете списък с качествата на приятеля си, за които вие го уважавате. Този списък трябва да наизустите и по-често да му показвате своето уважение, като директно цитирате „подготвените” качества. От време на време можете и да „подхвърляте” ваши предложения относно това къде с тези качества би могъл да постигне голям успех. Нека да повярва в себе си и да се поогледа по-добре. А когато си избере пътя, приемете това с искрена радост и увереност в победата му. Това ще бъде начало на общия ви успех.

Росица Георгиева
Мислите ли, че определено количество строгост няма да навреди на детето, за да стане то по-отговорно и да не си прави каквото си иска. Казвате, че не трябва родителите да изискват прекалено много от децата си, обаче, ако е така, това няма ли да ги спре да се развиват?


Думата „прекалено” ясно подчертава, че всяко нещо на този свят си има две страни – добрата и лошата. Многото изисквания към детето също могат да се окажат едно тегло, което може да го претовари с отговорност и да го тласне към перфекционизма и комплекса за малоценност. Изисквайте от децата си това, което могат да правят на своята възраст, и им помагайте да постигат средно ниво на компетентност в тези неща. Бъдете честни спрямо тях, демонстрирайте своя интерес и обич, а когато въвеждате твърди правила, самите вие също трябва да ги следвате!

Мимето
Имам комплекси от външния си вид. Какво ще ме посъветвате?


Да се амбицирате и да потвърдите истината, че вътрешното съдържание повлиява върху външното. Добротата, енергията и сексуалността винаги са били по-притегателни и по-ценни, отколкото пропорционалните черти и форми! Развийте ги в себе си и ще станете по-желана и от най-хубавите момичета... Другото, което можете да използвате, са специализираните техники, свързани с автовнушението или хипноза, за да приемете и оцените себе си.

Нина
Имам чувството, че нищо не ми се получава. Все не си довършвам задачите или ако ги довърша, все не става както искам. Как да си решавам проблемите точно, както искам?

Подозирам, че в отношението ви към своите действия присъства голяма доза заложен перфекционизъм и затова не успявате да се зарадвате на постиженията си. По този начин лишавате себе си от най-силния мотивационен импулс – усещането за успех и се обезсърчавате още повече. Това ще води към натрупване на разочарованието, а възможно е и към депресия. Най-добре да потърсите професионална психологическа помощ, с която да оформите нова самооценка и да развиете липсващите компетентности: умението за целенасочени действия, организация на време и самоорганизация и др.

Х. Л.
Аз съм на 30 години. Имах добри родители, които се грижеха прекрасно за мен. Въпреки това днес съм по-неуверена в себе си от всякога. Как да се справя?

Прекаленото обгрижване ни пречи също както и прекаленият натиск. Не успяваме да развием необходимите компетентности и ставаме неуверени, нерешителни. Трябва ви някого, който ще ви подбутва и насърчава да „се пробвате” в решаването на по-сложните задачи в живота, докато личният ви опит и самостоятелност не ви убедят, че можете да си позволите да рискувате и да печелите. Намерете си силен приятел или добър психотерапевт.

Наталия
Смятате ли, че размерът има значение? Дали мъжете страдат от чувство за малоценност от този факт, или това са митове?


Размерът естествено има значение, ако освен него няма нищо друго. Но се съгласете, че плам, страст и увлечение могат да докарат до най-ярките изживявания дори и без пряк контакт! И обратното - „големите размери” с повтарящи се механични действия превръщат увлекателната сексуална игра в тъпо физиологично разтоварване. На всеки мъж, а особено на тези, които се притесняват от своите физически възможности, бих напомнила, че науката да обичаш е толкова древна, колкото и човечеството и не е редно да си оставаш неук, когато от това зависи твоето щастие и това на любимия ти човек.

 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Подарете на децата си приказки, които ще променят живота им