ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Комплексът за малоценност разрушава живота ви

17-12-2010 Ирина Недялкова
                                                                    Родителите залагат в децата си страха от провал

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на това как да се справите с комплекса за малоценност.
Очакваме писмата ви на адрес: 1505 София, ул. "Оборище" № 44, на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питай психолога".


Колко от нас харесват себе си, вярват в своите способности и имат самочувствието, че могат да се справят добре в живота? Кои от нас имат реална преценка за себе си и виждат по-ясно положителните си качества от негативните? Повечето от нас изправят ли се пред предизвикателствата с високо вдигната глава и увереност, че ще преборят и тези трудни ситуации? Тези хора са малко! Комплексът за малоценност е масово явление в нашето общество. Едно от основните последствия от него е неспособността да се взимат самостоятелни решения. Зад това се крие страхът от провал. Подценявайки своите възможности, ние издигаме непреодолима преграда по пътя към своя успех и сами реализираме собствените си страхове! Когато говорим за липсата на реализация в живота, става дума именно за комплекс за малоценност. Това е убеждение, което се намира в нашето подсъзнание. Вярваме, че сме ощетени в сравнение с другите хора, че нямаме същите качества и способности и винаги сме на по-долното стъпало в класацията на живота. Това чувство, което прераства в убеждение, се формира у нас още в ранна детска възраст. Усещайки своята зависимост от волята на родителите като малки, ние залагаме неговите основи, когато не успяваме да реализираме някои свои желания... Ако родителите не се съобразяват със своите изисквания или с възможностите на детето, те затвърждават в него чувството за непълноценност, което след това оказва влияние върху целия му живот. Наличието на този комплекс често може да се разпознае в грубото и арогантно поведение на някого, в различни криминални прояви. Желанието да се наложиш със силата, незачитането на чуждите права и интереси, задоволяването на своите потребности на всяка цена са следствията на този страх от провал, който родителите са заложили още в детството, като са критикували своето дете и са подценявали неговите успехи. Когато родителите изискват от детето си да прави неща, надхвърлящи неговите способности, то чувството за непълноценност се затвърждава трайно в хлапето, което често се затваря в себе си и бяга от действителността, заради страха от провал.

Това бягство продължава и в по-зряла възраст, като последствията могат да бъдат пагубни за целия живот на човека. Комплексът за малоценност и отсъствието на положителното отношение към себе си и своето тяло често стават причина за развитието на различните соматични заболявания. На първо място можем да сложим астма и диабет, затлъстяване, анорексия, гръбначни изкривявания... Същият комплекс стои и в основата на още един тип поведение. Страхът от утрешния ден и неувереността от себе си карат някои хора да събират все повече и повече материални ресурси. Дори ако това поведение изяжда живота им, те не могат да спрат да хвърлят силите и времето си за нещото, което никога няма да могат да изконсумират…
Лесно можем да се ориентираме, по своите физически усещания, за да преценим дали в момента не действаме под влиянието на този комплекс. В обстановката, провокираща неговото въздействие, ние можем да усетим следните соматични симптоми:
• Сърцебиене
• Затруднено дишане
• Стомашно разстройство
• Прекомерно изпотяване
• Изчервяване
• Треперене
• Замайване и слабост
• Пресъхване на устата
• Често уриниране
• Чувство за изтръпване или потрепване на мускулите, напрегнати мускули
• Задавяне в гърлото
• Болка в гърдите
• Топли и студени вълни
• Забравяне - умът се превръща в бяло петно по време на социални контакти
• Затруднено изразяване на себе си и разбиране на другия човек

За да определим своите вътрешни негативни нагласи спрямо своите способности, възможности и правото на реализация, можем да прибегнем към самоанализ. Припомнете си събитията от своето детство и всички значими за вас хора - родителите, по-големите братя или сестри, учителите, съучениците. Дали и какви емоционално заредени съмнения във вашата способност да се справите с определена житейска ситуация са ви подхвърляли те? Често съзнанието блокира тези неприятни моменти и ги изтласква в подсъзнателната си част. Това, че не ги помним обаче, не означава, че те не съществуват и не определят живота ни. Работата с психолог би дала добри ефекти като осъзнаването на този факт, който е повлиял негативно на вашата самопреценка още в детството ви. Фактът позволява на подсъзнанието ви да промени самото ви отношение към подобните събития в настоящето. Психологът би могъл да разблокира ваши сегашни способности, за да преодолявате създалото се затруднение. Много добре подобна „трансформация” се извършва с методите на внушението и хипнотерапията. Когато мислите за неуспехите в живота си не забравяйте и за възможностите, които предоставя съвременната наука и основаната върху нея практика. Струва си да се погрижите за себе си, а не в края на живота си да разберете, че всички хубави възможности са изтекли между пръстите ви само заради възпитателна грешка.

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата за постигането на целите

Силвия Георгиева
Здравейте! Изживявам труден период. Разделих се със съпруга си след 21 години семеен живот, изпълнен с побои, скандали и домашно насилие. Напуснах го. Успях да си намеря работа, заживях в нов град. Всички мои близки ме подкрепят. Само че съпругът ми се опитва да ми отмъщава чрез сина ни. Настройва го срещу мен. Освен това се опитва да си осигури добро отношение като му дава семейната кола, не му държи сметка за парите, които е изхарчил и т.н. Той е на 20 години и има същия маниер на поведение като баща си. Сигурно е късно да намеря път към този младеж, но Ви моля да ми кажете какво мислите! Как да го накарам да се замисли и да разбере, че с добро се постига повече. Благодаря Ви!


Силвия, вярвам, че независимо от нищо, обичате сина си и му желаете най-доброто. Затова, бих ви посъветвала да показвате тази обич, дори ако той не я приема и оценява.... Но разграничавайте неговата личност, която обичате, и неговото поведение, което смятате за недопустимо. Когато сърцето остава глухо, душата на човека разбира това и страда... Имала съм случаи, когато дори аутичните деца са се променяли по този начин, затова - не губете надеждата!

Лили А.
Моля ви за съвет, имам проблеми с майка си. Болна е и отказва да си пие лекарствата, витамините, водата, да се храни. Няма конкретна причина, просто ми се опъва и се държи като дете, а е на 60 години. Какво да правя?


Трудно ми е да ви съветвам, когато не знам конкретните обстоятелства, но все пак опитайте да намерите повече време за майка си и го прекарвайте в споделяне на плановете си за живота и мечти за позитивно съвместно бъдеще. Тя има нужда от присъствието ви и от по-силна позитивна мотивация за живот.

С. С.
Нямам воля за някои неща, които много искам. Какво ще ме посъветвате, как да се сдобия с волята, за да направя това, за което мечтая?


Ще ви посъветвам да си поставяте ясни цели, да ги планирате във времето и да ги разбивате на малки крачки. На вашето подсъзнание ще му бъде по-лесно да ги възприема и то ще спре да блокира действията по реализация на мечтите ви. Волята може да бъде тренирана със специални гимнастики и внушение. Можете да опитате и метода на автотренинг.

Сузана
Аз съм на 35 години и с приятеля ми живеем на семейни начала от 6 години. Мисля, че е време да се оженим и да създадем истинско семейство, да имаме деца, но не искам аз да го карам. Как мога да му намекна или да му покажа какво искам и това да стане реалност?


С мъжете е най-добре да се говори конкретно и откровено. Те просто не разбират от намеците. В момента приятелят ви е убеден, че положението е ОК и на вас ви харесва. Кажете му, че това не е така и му обяснете какво точно искате. И най-важното е да не забравяте, че вие, както и всеки друг човек, имате право на собствената си реализация и при никакви обстоятелства не трябва да се отказвате от него!

Свилен Огнянов
Как да стана по-добър, сговорчив и обичан от другите човек?


Научете се първо да разбирате себе си, своите интереси и желания и да ги уважавате. След това се замислете върху интересите и желанията на другите хора и определете, къде е сблъсъкът на вашите интереси. Точно там лекичко се отдръпнете назад от своите позиции... Това ще бъде достатъчно за тези, които могат да го разбират.

 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Комплексът за малоценност разрушава живота ви