ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Печелим повече пари и удоволствие, ако работим подходящата професия

12-11-2010 Ирина Недялкова

Тайната на добрия избор се крие в детството

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на избора на подходяща професия.

Няма неталантливи хора. Всеки човек носи в себе си уникални способности. Независимо от пола, образованието и възрастта усещаме през целия си жизнен път нуждата от самореализация. Ако използваме дарбите си, печелим най-много не само във финансов план, но и в духовно отношение. За съжаление обаче доста хора в най-творческата си възраст между 30 и 40 години са разочаровани от своята професия. Всекидневието им се струва сиво и потискащо. Разбират, че вървят по чуждия път, не намират мястото си в живота. В по-различните държави възможността за помощ при избора на професия е добре премислена. Децата се наблюдават и се анализират от малки. На тях се предоставя възможността да експериментират в рамките на съществуващата образователна система - да упражняват различна практическа професионална дейност като в швейцарските училища, или да избират сами какви предмети да включат в образователната си програма, както се прави в САЩ. Тази държава има и най-добре разработената система за оценка на професионалната пригодност на детето. Изучава се неговият начин на мислене и възприятие, негови наклонности и вкусове, двигателната и речевата му компетентност.


Спрямо психопрофила му се предлага информация за подходящите професии

където да се чувства успешен и по този начин да се стреми към постигането на по-високи резултати. За съжаление у нас не съществува подобен механизъм, който да ни помогне да се ориентираме към възможно най-добрата за нас професия. Затова е необходимо сами да се справим. Първата крачка е да осъзнаем, че намирането на своето собствено изражение е една от жизненоважните задачи на всеки. Не бива да отказваме да търсим себе си, макар и да е с цената на големи усилия. Практическите наблюдения в психотерапията показват връзката между невъзможността за собствената реализация и развитието на някои заболявания. Механизмът е много прост. Ниската мотивация и отсъствието на подходящите способности води до натрупването на по-голяма умора, понижаване на самооценката и възникване на проблеми в общуването. Започва нарастване на стреса, отслабване на имунната система и накрая развитие на заболявания. По тази причина втората крачка, след като разберем какво представляваме, е да осъзнаем проблема. Нужен е самоанализ. Вероятно на този етап е най-добре да се обърнете към професионалистите и да направите изследвания за особеностите на вашия характер и темперамент, насочеността към различни видове човешка дейност, да изследвате вашата комуникативна и емоционална компетентност, интелектуалните способности. На базата на тези знания за себе си е лесно да разберете къде бихте се справили най-добре и да насочите вниманието си натам. Много често професионалните психологически методи ни връщат към интересите, които сме имали през своето детство. Неосъзнато

децата избират такива игри, където успяват да приложат талантите си

Ако можете, си спомнете на какво сте обичали да играете, за какво сте мечтали като малки. Търсенето на подходящата професия може да стане и по още един метод. Любимото ни хоби също може да се превърне в уникално и печелившо професионално занимание. Например немският композитор Рихард Вагнер започнал да пише музика под влиянието на творенията на Вебер и Бетовен, които много харесвал. Когато създал първата си музикална увертюра, той дори не знаел законите на композицията и музикалната хармония, но по този начин отворил една от най-значимите страници в историята на германското музикално изкуство. Когато избирате своята професия, обяснете на себе си причините за този избор. Те могат да бъдат външни, като например мнението на близките, престижа на тази професия, високото заплащане. Или пък да бъдат вътрешни, като наличие на съответните способности, насоченост, особеностите на характера, сформираните навици, начина на живот. Съветът ми е да не се прехласвате само по външните фактори. Често, когато започваме от скромна позиция в дадена професия, с течение на времето при правилно избран път на реализация достигаме до много по-високи доходи и уважение, отколкото на по-бляскавите и по-примамливи длъжности. Тук важи и известната сентенция, че човекът краси мястото, а не мястото човека. Не си налагайте възрастови или образователни ограничения. Дори и най-невъзможните желания могат да бъдат реализирани по един или друг начин! Ако сте на 50 години и разбирате, че любовта на живота ви е балетът, не се отчайвайте. Нищо не може да ви попречи да танцувате за удоволствие, да изучавате балета или да пишете книги за него. Важното е да се окажете в подходящата за вас среда, да посрещате с радост деня, отдавайки времето си за това, което обичате. Хората, намерили своята професионална реализация, са по-устойчиви към стреса, по-рядко се разболяват и живеят по-дълго от другите, продължавайки да се занимават с любимата работа до дълбока старост.

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата "Как да изберем подходящ партньор":

Катерина Петкова
На 29 години съм и досега съм имала 3 сериозни връзки. Направих си равносметка и установих, че винаги избирам ниски на ръст за мен мъже, с не особено високо интелектуално ниво и комплексирани. Аз ли ги привличам или подсъзнателно търся точно такъв тип? В момента правя опити за нова връзка и положението е пак същото. На какво се дължи това?

Вие ги привличате, защото подсъзнателно търсите такъв тип. Друг е въпросът, защо го правите толкова тенденциозно, макар и неосъзнато. Ще си позволя да предположа, че притежавате твърд характер и желанието да държите нещата под свой контрол. Докато не се научите да отстъпвате и да играете ролята на половинката в семейната двойка, ще изпитвате неудовлетворение от комбинацията, която изграждате.

Велина Калинова
Как да си намеря подходящия за мен партньор, като досега попадам на неподходящи?


Хубаво е, че вече сте наясно какво е за вас е „неподходящият партньор”. Следва да направите следващата крачка - да проанализирате вашия характер, навици и способа на самореализация, да изясните качествата, които трябва да притежава човекът, готов да свърже живота си с човек като вас. Помислете и за това каква реализация би избрал подобен човек и насочете вниманието си към хората от съответния тип.

Надя
Според вас кое е по-добре - да рискуваш да се омъжиш за мъж, с когото си излизала няколко месеца и тепърва ще го опознаваш, или да се омъжиш за мъж, с когото ходиш от години, изгубила се е тръпката и вече всяка негова мисъл и действие ти е супер познато?

Според мен трябва да потърсите мъж, притежаващ такива качества, които ще направят връзката ви хармонична и страстна. Да поддържате страстта му, наслаждавайки се на хармонията.

Т.С.
От една година имам нещо като връзка с човек, който през месец си сменя позицията за това дали иска да сме заедно ли не. Проблемът в нашите отношения според него идва от факта, че аз живея в България, а той в чужбина. Нормално ли е според вас да се плашиш от обвързване заради голямото разстояние?


В една от своите песни "Балада за любовта” руският певец Владимир Висоцки казва, че раздялата и разстоянието са изпитание за рицарите на любовта. А страхът никога не се е смятал за рицарското качество... Дали да не си потърсите истински рицар, какъвто заслужавате?

М. Т. от Плевен
Влюбена съм в два пъти по-възрастен от мен човек. Той не е от мъжете, които правят първата крачка. Какво да правя? Аз съм на 24 години. Как да го спечеля?


Лесно можете да привлечете вниманието на всеки мъж със своята младост и романтичност. Но дали е добре да го правите за човек, с когото сте толкова различни? Ако на тази възраст вашият кумир още няма семейство, помислете за евентуалните причини. Те могат да се крият и в наличието на определени недостатъци, и в прекалено развита себичност. Ако това е семеен човек, имайте предвид, че отделяйки го от семейството, ще откриете рана, която дълго ще боли и тази горчива болка ще се излива върху вас. Това може да убие не само обичта ви, но и душата.

М.
Мъжът ми е агресивен. Изпада в истерии. Страх ме е, че дори може да ми посегне. Искам да имаме нормална връзка, защото когато не е бесе,н е добър и аз го обичам. Имаме дете на 7 години. Искам то да има нормално семейство. Какво да правя?


За съжаление, ако това не се пресече веднага и по решителен начин, агресивното държание става един ескалиращ начин на самоизразяване. Рано или късно мъжът ви ще опита да решава проблемите си с бой. Трябва да изберете подходящ момент и да обсъдите този проблем, като да говорите не за личностните му качества, а именно за недопустимото поведение. Обяснете какво изпитвате в тези моменти и твърдо предупредете съпруга си, че с подобен начин на решаване на проблемите ще постигне само едно – край на вашата връзка.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Печелим повече пари и удоволствие, ако работим подходящата професия