ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Избираме подходяща половинка, след като разберем себе си

05-11-2010 Аделина Николова

В семейните войни няма печеливши, а само губещи

В рубриката "Психология" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме вашите въпроси, е посветена на проблемите, свързани с интимните връзки.
                                                                                                                     
Великите символи се състоят от две части. Ин и Ян представляват мъжкото и женското начало. Те се събират в нещо трето, цялото. Кръстът също е съставен от две половини - хоризонтална и вертикална, които се обединяват в едно, за да съставят нещо изключително стойностно. Всеки го усеща, без да му го обясняваме. Най-важното, това, което дава истинско удовлетворение, мотивация и желание за живот, е хармоничната и стабилна връзка, казва психоложката Ирина Недялкова. Това, че в комбинация винаги успяваме повече, са го усетили и са го изпитали всички. Статистиката, която касае браковете, обаче е трагична. Близо 60% от семействата в България се разпадат или не съществуват в хармония. Тази тенденция се забелязва на Запад. На Изток процесът също съществува, но там нещата се случват в много по-малки размери и много по-бавно. Индийските психолози провеждат мащабно проучване сред хиляди двойки, което трае 5 години, разказва Недялкова. В Индия все още съществува традицията мъжът и жената да се събират не по собствен избор, а под ръководството на т.нар. професионални сватовници. Психолозите наблюдавали двойките, които са се събрали доброволно, и тези, които били сватосани. След 5 години близо 40% от западните двойки били разделени, а едва 15 % от тези Индия се били разпаднали. Причината е в това, че сватовниците никога няма да съберат двойки от различни семейства, с различни ценности и различен социален статус, отбелязва психоложката и открива разковничето за добрата връзка точно в осъзнаването на това


кой си, какъв си, какво търсиш и какво си склонен да дадеш на другия

Психолозите изследват по какви признаци се събират хората. Дали защото се допълват, или пък противоположностите се привличат, или може би това са чисто химични реакции, отбелязва Недялкова. Според нея привличането се дължи на всичките тези компоненти. Това, за което рядко си даваме сметка, е търсенето на човек според семейните модели, с които сме закодирани. При жена и мъж, които имат различни семейни модели, но се събират в двойка, не се получава. Да кажем, че единият излиза от семейство, в което образованието не се толерира, живее се ден за ден, не се гледа в перспектива. Ценностите в това семейство са сила, умение за оцеляване, упоритост. Обратното, другият излиза от различното семейство, в което се цени образованието, мисли се в перспектива. Ценностите на това семейство са умение да учиш, да боравиш с информация, да общуваш. Ако се съберат човек с духовна насоченост и такъв с материална, няма да се получи, смята специалистката. За тази цел обаче трябва да се познаваме. Преди да се гмурнеш в сериозната връзка, трябва да определиш своя професионален път и спрямо своето призвание да търсиш човека. Да си дадете сметка какво представлявате, какви условия ще поставяте на човека до себе си и дали той ще може да отговори на тях, какви изисквания ще имате към него, каква ще бъде вашата роля в тази връзка, дори как искате да прекарвате свободното си време с него. Хубаво е

да се разберете на брега, преди да се качите на семейния кораб

казва Недялкова и допълва, че в семейните войни няма печеливши, а само губещи. Затова трябва да сте наясно кой каква роля ще играе в семейството. В момента работя с клиентите си по следния начин - първо анализираме ти какъв си, какви са очакванията ти към другия, защо очакваш точно това. Анализираме и това какво не можеш да приемеш в никакъв случай от другия и по каква причина. Психологът може да ти помогне да разбереш себе си, казва Недялкова. Тя дава рецепта за успех на жените, които вече са влезли в семейния живот. Мъжът трябва да бъде мотивиран, това е, което той търси от връзката, казва психоложката. Мотивацията се създава от жената, като тя дава усещане за успех и уважение на мъжа. Често срещан проблем е жената да казва: „Когато се събрахме, той имаше хъс за живот, беше деен, сега е мързелив и нищо не прави.” Всъщност причината е в жената, смята психоложката и отбелязва, че при такива жени се наблюдава повторение, тоест тя зарязва мъжа си, тръгва с друг и след години и той губи желание да е деен. Друг често срещан проблем е, че все повече хора влизат във връзка с намерението другият да им оправи живота. Няма да се получи, предупреждава Недялкова. Или пък доста хора преписват на половинките си черти, които им се иска спътникът им да има, но той няма. Създават илюзорен образ на половинката си, който също ще рухне някой ден, предупреждава Недялкова.

Вашите въпроси по темата от миналата седмица "Как да преборим проблемите, причинени от кризата на средната възраст?":

Румяна
Опитах да уча италиански заедно с детето си. Едва запомням по 10 думи. Усещам, че вече не мога да запомня и срещите в работата си. Пиша списъци с продуктите. Не знам на какво се дължи. Чувствам се стара.


Възможно е да имате натрупан стрес – емоционален и физически. Трябва спешно да преразгледате всекидневието си и да освободите време за почивка и укрепване на здравето. Ограничете „консумирането” на информацията, излизайте на въздух, наспивайте се. Ако имате възможност, посетете психотерапевт.

Нина В.
Баща ми е на 57 години и излиза с жена на 30 години, която ми е почти връстничка. Искам да ги разделя. Какво да правя? Не я харесвам! Тя го използва! Държи се с мен все едно ми е майка, а аз съм на 25 години. Сигурно се държа като дете, но не издържам тази връзка…


За да не се обсебвате от негативите, бих Ви посъветвала да се концентрирате повече в своите чувства към баща Ви. На тази възраст той много добре може да прецени какво прави и защо го прави. Покажете на дамата, че той заслужава нещо повече от манипулация, заслужава обич и уважение.

Маргарита
Аз съм на 49 години. Мъжът ми не ми обръща никакво внимание. Опитвам се да бъда добра с него, но той не го забелязва. Писва ми и се стига до поредния скандал. Всеки ден е борба. Какво да правя?


Ако обичате съпруга си, давайте му това, от което има нужда, без да търсите възвръщаемост. Ако отношенията ви са формални, трябва да обсъдите „правилата на играта” – кой какво дава и какво получава.

С.Т.
На 47 години съм. Имам нужда от връзка, или по-точно връзки с млади мъже. Правя безумни неща, после съжалявам и ме гризе съвестта. Срам ме е да го призная, но дори обикалям като луда из страната заради някакви мъже, които после никога не виждам втори път. Как да се спра?


Необходимо е да Ви се помогне с формирането на по-значими цели в живота и изграждането на друга мотивационна сфера. Възможно е и преборване на тази зависимост чрез хипнотерапия.

С.
Аз съм на 34 години. Нямам сериозна връзка. Искам да намеря мъжа, но не излизам, защото се чувствам стара и грозна, а ми казват, че не е така. Не мога да се преборя със себе си. Хем искам, хем не мога. Какво да правя?

Според мен Ви липсва не само емоционален, но и физически тонус - започнете от спортуване и заложете на активно разтоварване. За подобряването на самооценката прилагайте автотренинг. Не забравяйте, че се получава добре това, което се упражнява често! Затова редовно планирайте и реализирайте излизанията и общуването Ви с други хора.

Р.
За съжаление, докато децата бяха още малки, баща им още учеше, за да се изучи. Ние сме в Норвегия. Пиша тук, защото няма на кого да кажа опасенията си дали мъжът ми е толкова неудовлетворен само заради тези провали? Има ли и нещо друго, като кризата на средната възраст? Аз ли не го задоволявам вече, като не водя интимен живот с него, и на какво се дължат тези опити да се сближава с много успели мъже?


За съжаление изглежда, че имате комплекс от проблеми, но сигурно знаете, че нерешими проблеми няма! За да получите качествена помощ, трябва да направите консултация с психолог.

Елена
Може ли да се избегне изобщо кризата на средната възраст и как?


Определено да! За да избегнем кризата в живота, както и кризата в икономиката, трябва да държим равносметка на това, какво искаме, какво можем и какво реализираме. Това означава да действаме целенасочено, да живеем здравословно, да се реализираме хармонично.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Избираме подходяща половинка, след като разберем себе си