ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Дискусия по женски с Марта Вачкова: Променяйте себе си за да сте здрави.

характер и здраве Съвместна рубрика на психолог Ирина Недялкова и актрисата Мартина Вачкова в списание "Журнал за жената".

Човекът е единство между душа и тяло. И ако изгуби този баланс се разболява. Това, което се крие в мислите и чувствата ни, винаги се отразява на здравето ни, защото когато душата не издържа, жертва тялото, физиката. Ще ви разкажем какво се случва с нас, когато забравим за себе си и игнорираме сигналите на душата и тялото...А те се появяват, за да ни подскажат, че някъде грешим. 

Владимирка Д. 54г, София
Мъжът ми почина и наследих неговия строителен бизнес - съвсем мъжка работа. Използвах цялата сила на характера си, за да се справя с необичайната задача, и все пак се съмнявах  в своите способности - бях песимистично настроена, дори се само подценявах. Включих се в оздравителна програма...Сега прилагам всичко научено в ежедневието.  С гимнастически комплекси възстанових гръбнака си от шипове, разделих се и с високото кръвно, след като спрях да поемам излишни отговорности и се разделих с желанието да държа всичко под контрол, изоставих и очилата, които слагах от време на време...използвайки наученото, вече организирам времето си така, че да ми стига и за упражненията, и  за работата, и за почивка, и за пълноценно общуване с близки и приятели. Харесвам минутите за смехотерапия- дори запалвам останалите...И забелязах , че вече приемам проблемите доста по-леко...

Ани Г., 16г, Перник
Когато бях на 13, имах влошено зрение и болезнени мокри обриви по китките с алергичен характер. Посетих десетдневен специализиран курс, където ни караха да си измисляме хубави цели в живота и не просто да мечтаем, а да се виждаме в мечтаното си бъдеще. Имаше доста упражнения по автотренинг, специализирана гимнастика за укрепване на опорно-двигателния апарат, за подсилване на имунната система, за зрението. То се подобри с 1-2 диоптъра, а обривите по китките изчезнаха. Тестовете показаха силно повишаване на самооценката .

Преди 4 месеца се появи нов проблем – прогресивна загуба на зрението на едното око, заради вътрешна катаракта и няколко диоптъра късогледство на другото. Освен това имах и проблеми с комуникацията и раздразнителност. Оказа се, че причината е стресов фактор: в пети клас не успявах в час по математика- изоставах и се притеснявах много, тогава започнах да недовиждам и да се затварям в себе си... Включиха ме в тренинг по бизнес-комуникации и хипнотерапия срещу стрес и напрежение. Тестовете показаха намаляване на невротизма. Зрението ми се стабилизира. Много от проблемите в общуването останаха в миналото... Човекът е единство между душа и тяло. И ако изгуби този баланс се разболява. Това, което се крие в мислите и чувствата ни, винаги се отразява на здравето ни, защото когато душата не издържа, жертва тялото, физиката. Ще ви разкажем какво се случва с нас, когато забравим за себе си и игнорираме сигналите на душата и тялото...А те се появяват, за да ни подскажат че някъде , че някъде грешим. 

И: Марта, мислила ли си някога, че нашето здраве е свързано с нашия характер?
М: Да! Отдавна съм забелязала, че лошите хора боледуват повече! Както и хората, които пренебрегват собствените  си нужди – не само физиологичните, но и духовните. Като психолог, можеш ли да го обясниш?
И: И още как! Аз се занимавам от много години с  психосоматиката – тя изучава връзката между психиката и тялото на човека. Отначало исках да  да реша своите здравословни проблеми, а след това  започнах и да помагам на другите... Абсолютно съм убедена, че нашият характер е от голямо значение не само за нашата реализация, а и за нашето здраве и дълголетие...
М: Аз забелязах, например, че гневящите се хора често имат проблеми със стомаха или черния дроб. Каква е тази връзка, как се доказва?
И: Директната връзка между емоциите и състоянието на отделните органи на тялото тъпърва ще се потвърждава от науката. Има обаче  дългогодишните наблюдения, направени от Аюрведа – индийската наука за здраве, или в цигун – китайската философия и практика за развитие на тялото и духа... Там връзките между често изпитваните емоции и различни заболявания не подлежат на съмнение. Твърди се, например, че гневът  силно разрушава черния дроб, пречи му да работи нормално. А страхът претоварва надбъбречните жлези и бъбреците... Както и злобата – сърцето...
М: Всъщност, има ли някакви научни доказателства за тази връзка?
И: Многото изследвания по целия свят. Активно се изучава връзката между различните емоции и съдържанието на кръвта, което се определя от работата на ендокринните жлези...Американски учени установиха зависимост между онкологичните заболявания и склонността на хората да изживяват чувствата на гняв и самосъжаление...
М: Това, според мен, е неспособност да заемеш силна и отговорна позиция в живота. Нежеланието да потърсиш къде грешиш, а не да обвиняваш другите, че не постъпват според твоите представи.
И: Точно така! Консултирах и  такива хора: заболели от рак.  Някои от тях полагаха огромни усилия да се справят с болестта – променяха ежедневието си , начина на храненето, двигателните навици... Но почти не познавам такива, които променяха характера си  и съответно, свързаното с него поведение и емоции...
М: Все пак има ли успели?
И: Да. Винаги има. Но да промениш характера си е много трудно – налага се да мислиш, да  анализираш и да тренираш правилните реакции и поведението. Може би поради това в доста от световните учения болестта се приема не като наказание, а по скоро, като помощник – тя ти подсказва, че бъркаш. И ти трябва да разбереш – къде...
М: Ако не можем със сигурност да твърдим, че заболяването на някой орган е свързано с определена черта на характера, как да се ориентираме към положителните промени?
И: Осъзнаването е  само един от начините за промяна, това  е предимно „западен” подход. „Източната”, и не по-малко успешна, практика е да се поставим над нещата. На изток, например, сетивните проблеми се смятат за чисто поведенчески. Късогледството се свързва със страха и нежеланието да погледнеш извън тесния кръг на своите представи. Далекогледството - обратно, с опит да избягаш от натрупали се проблеми в своето ежедневие... Изводът е - да се променяш, като развиваш в себе си необходимите качества за справяне с вътрешните си проблеми: да тренираш смелост и  самостоятелност, да укрепваш комуникативност и решителност, когато си късоглед,  и да възпитаваш търпеливост, издръжливост и последователност  ако си далекоглед...Извършват се и директни тренировки на тялото, които укрепват съответните органи.
М: До колкото всичките знаем, личността на човека, а значи и неговия характер, се формират още през първите 7 години... Как можеш да възпитаваш в себе си в зряла възраст усещанията и поведението, които не са ти свойствени?!
И: Безкрайно ценя една древна китайска поговорка: „Ако посееш мисъл, ще пожънеш действие. Ако посееш действие, ще пожънеш навик. Ако посееш навик, ще пожънеш характер. Ако посееш характер, ще пожънеш съдба!” Това е програма за действие, а хватките, способи или методики има достатъчно много.
М: Ако някой вече се замисля за причините на своите здравословни проблеми, особено така наречените  хронични заболявания,  нека да започне да прави нещо, което да му помага да оздравее по-лесно!
И: Бих препоръчала като най-лесното и ефикасно средство самовнушение и автотренинг. Когато знаете какво силно качество на характера ви липсва, внушавайте си го сами. Идеалното време за това е момента на заспиване или събуждане, когато съзнанието е  в лек унес, а подсъзнанието е отворено и некритично. Тогава си повтаряйте подготвената фраза за вашето желано състояние. Например: „Аз съм отговорен, смел и решителен. Поглеждам истината в очите и вземам правилните решения”... Трябва да го повтаряте твърдо и категорично поне 5-6 пъти на сеанс. Желателно е  да провеждате това самовнушение в продължение на 1-2 месеца, преди да го смените с нова формула.
М: А аз от сърце пожелавам на всички нас тези хубави промени! От тях  зависи толкова важно нещо в живота на всеки човек – здравето! Променете себе си, за да сте здрави!

 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Дискусия по женски с Марта Вачкова: Променяйте себе си за да сте здрави.